Nautika

Sigurnosna oprema za plovila

sigurnosna oprema za plovila Tehnonautika 1

Sigurnosna oprema za plovila je važan deo svakog broda.

Priprema plovila ne znači samo servisiranje motora i pun rezervoar. Pre nego što se otisnite od obale neophodno je obezbediti sigurnost kako broda, tako i ljudi na njemu.

Zapravo, prema mišljenju mnogih ona ima najveći stepen prioriteta za sve na brodu. Razlog za to leži u činjenici da direktno utiče na gubitak života. Posebno kada se plovidba odvija po lošem vremenu, kada na plovilu nedostaju sigurnosne mere, ali i u slučaju plovidbe starih osoba, neplivača i lica sa ozbiljnim zdravstvenim tegobama.

S obzirom da je vaš brod poput malenog ostrva koje zavisi ne samo od vremenskih uslova, već i od infrastrukture na njemu, prodavnica nautičke opreme u Beogradu, TEHNO-NAUTIKA vam otkriva koja je najvažnija sigurnosna oprema za plovila.

 

Najstarija sigurnosna oprema za plovila

Pojas za spasavanje na vodi spada u najstariju sigurnosnu opremu. Prvi modeli nastali su početkom 19. veka i bili su napravljeni od kože životinja.

Danas, svako plovilo, bez obzira na veličinu i dužinu putovanja, mora da ima pojaseve za spasavanje. Ne samo da oni moraju da budu ispravni, već i da ispunjavaju propisane standarde. Prema veličini dele se u 3 grupe. Što znači da svim putnicima treba da budu dostupni u njihovoj veličini.

sigurnosna oprema za plovila Tehnonautika 2

Takođe, neophodno je da ova sigurnosna oprema za plovila bude na vidljivom mestu kako bi, u slučaju nesreće, putnicima bila na dohvat ruke.

Današnji modeli izrađeni su od poliesterske tkanine vrhunskog kvaliteta i dostupni u više upadljivih boja. Obično dolaze u narandžastoj i crvenoj nijansi koje su jasno uočljive i u mutnim vodama. Pojedine verzije imaju dodatke u vidu pojačanog punjenja u prednjem delu i kragne sa refleks trakama, koje daju dodatnu sigurnost.

 

Oprema za spasavanje

Sigurnosna oprema za plovila namenjena za spašavanje iz vode ima oblik koluta i potkovice. Mada se sreće i splav za spašavanje koji je predviđen za izvlačenje više osoba. Dizajnirani su tako da nakon bacanja u vodu davljenik može da se uhvati za njih. Zatim je pomoću užeta omogućeno povlačenje ka spasiocu u brodu ili čamcu. Na taj način je sprečeno utapanje u vodi.

Verovali ili ne, prvi prototip koluta za spasavanje osmislio je Leonardo da Vinči. Nažalost, kao i mnoge njegove ideje, ni ova nije sprovedena u stvarnost. U početku, pravljeni su isključivo od presovane plute. Dok se danas izrađuju od specijalnog materijala sa zaštitom od polietilena I sa reflektirajućim trakama.

Set za prvu pomoć

Nezgode je nemoguće izbeći. Zbog toga je ključno da se na brodu nađe osnovni set prve pomoći. On treba da obuhvati antiseptične maramice za čišćenje rana, kremu za prvu pomoć, zavoje, sterilne gaze, flaster, makaze, PVC rukavice za jednokratnu upotrebu, aspirin…

sigurnosna oprema za plovila Tehnonautika 3

Sa povećanjem broja putnika, povećava se i potreba za brojem setova. Takođe, na dužim relacijama neophodno je dodati i pincetu, veće zavoje i obloge, tretmane za ispiranje očiju, tretmane za opekotine, kao i spasilačko, tzv. space, ćebe, koje može da zagreje.

Imajte u vidu da set za prvu pomoć obavezno mora da se nalazi u vodonepropusnoj kutiji, jer postoji opasnost od prodiranja vode u opremu.

Svu potrebnu sigurnosnu opremu za plovila vrhunskog kvaliteta pronaći ćete u bogatoj ponudi prodavnice TEHNO-NAUTIKA.

2 thoughts on “Sigurnosna oprema za plovila

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *