Blog

Plovidba po hladnom vremenu – Šta sve treba učiniti?

plovidba po hladnom vremenu Tehnonautika 1

Plovidba po hladnom vremenu može biti veoma izazovna, ali ne i nemoguća misija. Međutim, ako znate šta radite, kao i šta treba da ponesete od neophodne nautičke opreme, za vas neće biti zime. I u figurativnom i u doslovnom značenju.

Na prvi pogled, plovidba zimi i po hladnijem vremenu i ne zvuči tako primamljivo i atraktivno. I saglasni smo – hladan vetar na Dunavu ili nekoj drugoj reci ili moru, ali i još hladnij mraz, nisu ni najmanje prijatni osećaji i umeju da izazovu nelagodu. Ali, opet, izazov otvorenog mora, reke ili jezera, čak i tokom hladnog vremena, umeju svakom pravom mornaru dati „osećaj moći“. I upravo ga ovaj osećaj neče sprečiti da se otisne put vode.

I to je sasvim u redu. Jer na mestima gde je moguće ploviti tokom cele sezone, ne treba dopustiti da vas hladnoća spreči da doživite drugačiji i uzbudljiviji osećaj plovidbe. Ali, u ovim malo ekstremnijim situacijama pre svega treba biti mudar. Dobra priprema plovila za zimu, kao i preduzimanje odgovarajućih mera predostrožnosti predstavljaju  pola odlično obavljenog posla. Sȃma plovidba po hladnom vremenu zauzima drugu polovinu ove „jednačine“.

Plovidba po hladnom vremenu – Na šta sve morate da obratite pažnju u vezi sa plovilom?

Naravno, hladnoća prvenstveno utiče na vaš organizam dok ste na plovilu, ali isto tako se negativno odražava i na vaše plovilo. Stoga, morate da se postarate da je vaš rezervoar za gorivo pun, kao i da plovilo raspolaže sa dovoljno sigurnosne opreme. Pre plovidbe, proverite da li sve elektroinstalacije i kablovi funkcionišu kako treba, ali i da li ima naznaka leda u kaljužnoj pumpi. Takođe, obavezno se postarajte da akumulator bude napunjen u celosti.

Veoma je važno da očistite stajaću vodu sa palube, jarbola, antena i drugih izloženih elemenata. Skupljanje leda na plovilu, odnosno na njegovoj palubi, može znatno izmeniti centar njegove ravnoteže. Tačnije, može izmeniti manevarske sposobnosti plovila – pa čak i do tačke potonuća!

plovidba po hladnom vremenu Tehnonautika 2

Uvek koristite odgovarajući nautički radio, kako biste bili u kontaktu sa nadležnim službama. U hitnim slučajevima ovaj radio je bolja solucija od mobilnog telefona jer on emituje signal, zahvaljujući kojem plovilo može da se locira ukoliko je u nevolji.

Obavezno proverite da li su ispravni signalizacioni uređaji na vašem plovilu (navigacioni uređaji, trube, sirene, pištaljke…). Nikako nemojte da potcenite ograničenja svog broda i uvek uz sebe imajte odgovarajuće cerade i prekrivke. Takođe, navigaciona svetla moraju da budu upaljena od zalaska do izlaska sunca, kao i tokom perioda smanjene i ograničene vidljivosti (sneg, kiša, susnežica, mraz..).

Svima na brodu može biti prijatno uz sledeće savete

Plovidba po hladnom vremenu podrazumeva da se postarate i o sebi. Kada plovite po hladnijem vremenu, uvek je poželjno da pratite vremensku prognozu. Budite oprezni dok plovite i na prvi znak nešto lošijeg vremena trebalo bi odmah da se vratite na obalu.

Nikako ne isplovljavajte bez opreme za spasavanje i preživljavanje, GPS uređaja, nautičkog radija, signalnih lampica (ili baklji). Obavezno spakujte i set prve pomoći, dok na raspolaganju uvek treba da imate dovoljno zaliha hrane i vode.

Možda vam fraza „obucite se slojevito“ zvuči otrcano, ali ona je i te kako tačna kada plovite po hladnom vremenu. Dakle, neophodno je da nosite odeću i obuću koja štiti od hladnoće, jakih vetrova, i koja čuva i akumulira toplotu. Važno je da zaštitite glavu, ruke, šake, stopala i, celo telo, zapravo. Uvek nosite kapu i rukavice sa sobom.

Prsluci za spasavanje uvek treba da vam budu pri ruci. Pritom, prsluk za spasavanje nikada nemojte da nosite ispod odeće, već uvek preko nje. Neka radar i plinska grejalica uvek budu uz vas. Spakujte sve kanape i opremu za sidrenje, jer jedino bezbedna plovidba može biti kvalitetna plovidba.

Plovidba po hladnom vremenu – Hipotermija je najgore što vas može zadesiti

Kada ste izloženi bilo kojoj hladnoći, pa čak i kada je u pitanju plovidba po hladnom vremenu, rizik od hipotermije je veći. I to zbog udara vetra ili čak odeće koja na brodu može postati vlažna.

Hipotermija, zapravo, predstavlja, ubrzani gubitak telesne toplote i u ekstremnim situacijama može uzrokovati smrt. Hipotermija veoma brzo utiče na mozak i tada nautičaru može stvoriti privid (zabludu) da se ne nalazi u opasnosti. Proširene zenice, nejasan govor, drhtavica i usporen puls… Sve su ovo jasni znaci hipotremije usled koje osoba može i izgubiti svest. Ako kojim nesrećnim slučajem dođe do prevrtanja i pada u hladnu vodu, dovoljno je svega nekoliko minuta da dođe i do prestanka rada srca, gubitka telesne tolopte, smanjene koordinacije u rukama i nogama. Posledično može doći do utapanja, odnosno davljenja.

plovidba po hladnom vremenu Tehnonautika 3

Najbolji način za izbegavanje hipotermije jeste izbegavanje situacija u kojima se povećava rizik od gubitka telesne toplote. Dakle, obavezni su topla odeća i obuća, spasilački prsluk, izbegavanje alkoholnih pića, unos toplih tečnosti i izbegavanje rizičnih situacija i pokreta.

Tehnonautika – Najbolja nautička oprema za plovidbu u svim sezonama

Prema mišljenju mnogih nautičara, plovidba po hladnom vremenu ili zimska plovidba jeste nešto najbolje što vam se može desiti. Jer, jednostavno, tada gotovo nikada da nema „gužve u saobraćaju“ (jahte, lađe, gliseri, sve je to svedeno na minimum). Idilično bi bilo da po hladnom vremenu plovite čamcem sa kabinom.

Dakle, opremite sebe i vaše plovilo onako kako treba u ovim situacijama i, verujte, hladnoća vam neće predstavljati nikakav problem. Ukoliko želite da nabavite najkvalitetniju nautičku opremu za plovidbu ne samo po hladnom vremenu, već i za svaku sezonu, onda je Tehnonautika jedino pravo rešenje za vas!

U našoj prodavnici nautičke opreme u Beogradu mmožete pronaći apsolutno sve što vam je potrebno za kvalitetnu i bezbednu plovidbu. Nudimo vam, po najpristupačnijim cenama na tržištu, nautičku opremu, palubnu opremu, kao i sigurnosnu nautičku opremu. Našu celokupnu ponudu možete naći u našoj jedinstvenoj web prodavnici. To znači da kupovinu željenog dela ili opreme za plovilo možete obaviti i online putem, što je naročito važno sada tokom pandemije korona virusa. Porudžbina stiže u najbržem roku na vašu kućnu adresu.

TehnonautikaKupovina i prodaja nautičke opreme nikada nisu bili lakši! 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *