Blog

Grejanje na plovilu – Da nikada tokom zime ne osetite hladnoću na svom brodu!

grejanje na plovilu Tehnonautika 1

Grejanje na plovilu predstavlja jedan od najbitnijih aspekata plovidbe tokom hladnog vremena. Kako bi vaša plovidba bila komforna, kvalitetna, ali i bezbedna, neophodno je da znate kako da ugrejete sebe i prostorije na plovilu tokom plovidbe.

S obzirom na to da su topli letnji dani daleko iza nas, vreme je da (ako već niste) pripremite svoje brod ili čamac za zimsku plovidbu. Svaki nautičar i iskusan mornar zna da plovidba tokom zime može biti doživljaj za pamćenje – ali samo ako je vama u vašem plovilu toplo. Grejalice za plovilo predstavljaju, zapravo, idealan način da produžite svoj boravak na vodi tokom hladne zime.

Drugim rečima, grejanje na plovilu vam omogućava da tokom cele sezone ostanete aktivni. Dakle, bez postojanja potrebe za izvlačenjem plovila iz vode. Odgovarajući grejni uređaji će vam održavati normalnu temperaturu tela, ali i unutar plovila i po najhladnijem vremenu. Takođe, grejalice za plovila će vam pomoći da se otarastite vlage koja se može javiti zimi u kabinama.

Peći (kerozinske i plinske), plinska grejalica, naftarice i drugo predstavljaju uobičajene vidove grejanja na plovilu. Ali, mi vam u ovom blogu predstavljamo još nekoliko najosnovnijih načina kako da se ugrejete na brodu tokom zime.

Grejanje na plovilu putem termoizolacije 

Jedan od najboljih načina da svoju kabinu na plovilu učinite toplijom jeste tako što ćete ugraditi odgovarajuću termoizolaciju. Termoizolacioni sistem na brodu možete postaviti sami ili uz pomoć profesionalaca. U oba slučaja, postavljanje termoizolacije vam neće oduzeti mnogo vremena, ali ćete morati dobro da se starate o njoj.

Međutim, čak i kada izvršite odgovarajuću termoizolaciju u kabini, nemojte da previdite da postavite i dodatne slojeve termoizolacione zaštite na prozorima i ormanima plovila.

grejanje na plovilu Tehnonautika 2

Kada su prozori u pitanju, možete nabaviti odgovarajuću reflektujuću izolaciju, koja pomaže pri zadržavanju toplote u plovilu. Postarajte se da prekrijete celokupnu površinu prozora reflektujućom izolacijom. Možda ovo vizuelno neće izgledai atrkativno, ali će vas sigurno zagrejati. Mnogi mornari često previde ormane kada postavljaju termoizolaciju, koji i te kako mogu zadržati hladniji vazduh. Delovi na kome treba izvršiti termoizolaciju jesu unutrašnji zidovi ormana, a to ćete učiniti putem penaste podloge. Vodite računa da koristite penu koja ne apsorbuje vodu i vlagu.

Ova vrsta termoizolacije je jednostavna. Izvadite sve iz ormana, uzmite dimenzije unutrašnjosti ormana, a potom ih „prenesite“ na materijal od pene i izrežite u skladu sa uzetim dimenzijama. Potom, ovaj isečak stavite u orman, „prilepite“ uz unutrašnji zid i posao je završen.

Hidronske grejalice 

Hidronski (hidronični ili hidraulični) sistem grejanja na brodu funkcioniše na istovetan način kao što u domaćinstvu funkcioniše sistem grejanja na vodu.

Dakle, vruća voda cirkuliše kroz odgovarajuće cevi, creva i pumpe koje imaju dovod do radijatora ili razmenjivača toplote, a koji se nalaze u oblasti broda koji želite da zagrejete. Toplota, koja potiče od vruće vode i koja dolazi do radijatora, cirkuliše kroz vazduh u prostoriji zahvaljujući malim ventilatorima.

Glavna jedinica hidronskog načina grejanja u plovilu obično se montira u prostoriji gde se nalazi pogon/motor plovila. Međutim, sȃm motor broda ne mora da radi istovremeno kada je i hidronska grejalica u upotrebi. U prinicpu, hidronski način grejanja koristi električnu energiju za napajanje ventilatora, pumpu za hlađenje i pumpu za merenje goriva. Većina električne energije se potroši u roku od 30-45 minuta od početka upotrebe ili dok se ne postigne željena temperatura u plovilu. Kada temperatura dostigne odgovarajući nivo, hidronska grejalica ne mora više u velikoj meri da koristi napajanje kako bi se ta temperatura i održavala.

Najveća prednost ovog načina grejanja jeste što ćete na plovilu imati podjednako zagrejane prostorije. Tačnije, toplota se ravnomerno raspoređuje u plovilu. Ujedno, unutar plovila se ne stvara vlaga, jer je sistem izvlači napolje.

Grejanje na plovilu i električne grejalice

Elektroinstalacije su važan deo svakog plovila, a one se mogu koristiti i prilikom upotrebe električnih grejalica. Naime, namena električnih grejalica jeste da zagreju manje prostorije ili, makar, jedan deo u njima. Prema tome, kada je električno grejanje na plovilu u pitanju, sasvim sigurno ćete moći lepo da zagrejete svoju kabinu.

Električne grejalice su često prenosivi uređaji, što ih čini priikladnim za svako plovilo. Ali, treba uvek imati u vidu i potencijalni rizik od izbijanja vatre na brodu, u slučaju da električnu grejalicu ostavite da radi tokom cele noći ili kada niko ne proverava njen rad. Dovoljno je samo nekoliko većih talasa i električna grejalica se lako može prevrnuti.

Zato je najbitnije da imate (ili da nabavite) električnu grejalicu koja poseduje funkciju automatskog isključivanja, ako se jedinica prevrne. Imajte u vidu da će vam biti potrebna veća količina električne energije za zagrevanje željene prostorije. To znači da pri neumerenoj upotrebi, električne grejalice lako mogu potrošiti akumulatore plovila. Ukoliko su električne instalacije na brodu nepravilno povezane, rad električne grejalice može prouzrokovati određene probleme.

grejanje na plovilu Tehnonautika 3

Stoga, uvek koristite električne grejalice koje se neće lako prevrnuti i koje su hladne na dodir, kako se ne biste opekli. Sve što je podložno sagorevanju, stavite dalje od električne grejalice. Nikako ne koristite više od jedne električne grejalice na plovilu i uvek je isključite kada vam nije u vidokrugu.

Grejanje na propan 

Propan jeste jedan od najisplativijih načina grejanja na plovilu, budući da proizvodi mnogo veći broj jedinica energije u odnosu na sve ostale raspoložive izvore grejanja. Da ne spominjemo i to da je propan takođe izvor goriva sa efikasnim sagorevanjem. Nećete sigurno pogrešiti ako izaberete propan za grejanje na plovilu.

Jedan od najvećih problema grejanja plovila na propan jeste da se propanski grejač može ugasiti u slučaju da ga koristite na više od 2.100 metara nadmorske visine. Postoje dve vrste propanskih grejača koje možete koristiti na svom plovilu. Oba tipa propanskih grejača će zagrejati prostor u kojem se nalaze i oba tipa dolaze sa automatskom funkcijom isključivanja zarad vaše bezbednosti.

Prvi tip jeste zidna grejalica (peć na naftu – naftarica) koja funkcioniše na sličan način kao i kamin u kući. Ova grejalica se postavlja u glavnoj kabini sa izduvnom cevi koja je spojena sa ventilacionim otvorom. Poput kamina, zidna grejalica odaje veliku količinu toplote i za kratko vreme može zagrejati celu kabinu. S obzirom na to da se ova grejalica ugrađuje, ne postoji mogućnost prevrtanja.

Drugi (ekonomičniji i jeftiniji) tip jeste prenosiva grejalica na propan. Njena najveća prednost sastoji se upravo u njenoj mobilnosti, što znači da je možete prenositi u koju god prostoriju želite.

Klima uređaj sa obrnutim ciklusom 

Možda će vam na prvu loptu zvučatiu čudno i iznenađujuće, ali za grejanje na plovilu možete koristiti i klima uređaj. Veliki broj brodskih klima uređaja ima ugrađen režim obrnutog ciklusa koji menja smer hladnog vazduha, pretvarajući ga u svojevrsnu toplotnu pumpu.

Način na koji klima uređaj sa obrnuti ciklusom zagreva prostoriju svakako je zanimljiv. Naime, kompresor pumpa rashladno sredstvo i uzima hladan vazduh iz kabine prebacujući ga preko kalema. Rashladno sredstvo, potom, uzima toplotu iz morske vode i prenosi je do kompresora koji tu toplotu otpušta u kabinu plovila.

grejanje na plovilu Tehnonautika 4

Važno je reći da ovaj metod grejanja na plovilu može funkcionisati samo ako je temperatura morske vode oko 4 stepena Celzijusova ili toplija od ovoga.

Tehnonautika – Najbolja nautička oprema na jednom mestu

Kao što možemo da vidimo, načini i sistemi grejanja na plovilu su brojni. Veoma je važno da se tokom cele plovidbe osećate ugodno, ali i bezbedno. Znajte da hladnoća značajno može (negativno) uticati na upravljanje brodom, jahtom, čamcem ili bilo kojim drugim plovilom. Pored grejalica, neophodno je da svoje plovilo snabdete i odgovarajućom nautičkom opremom.

Tehnonautika je prodavnica najkvalitetnije nautičke opreme u Beogradu u u kojoj možete pronaći apsolutno sve što vam je potrebno za bezbednu i komfornu plovidbu. Nudimo vam, po najpovoljnijim cenama na tržištu, vrhunsku i proverenu nautičku opremu, palubnu opremu, kao i sigurnosnu nautičku opremu. Ukoliko volite da održavate estetski dizajn svog plovila, na raspolaganju imamo pouzdanu opremu za ulepšavanje plovila.

S obzirom na to da su hladni dani uveliko sa nama, a da još hladniji tek dolaze, kod nas možete pronaći odgovarajuće prekrivke za svoje plovilo tokom zime. Celokupnu ponudu možete pogledati u našem web shopu, a pogledajte i koji su aktuelni prozivodi na popustu kod nas! Kupovinu željenog dela ili celokupne opreme za plovilo možete obaviti online putem, a isporuka stiže na kućnu adresu kupca u najkraćem roku.

Tehnonautika je siguran i pouzdan partner vaše nezaboravne plovidbe!  

1 thoughts on “Grejanje na plovilu – Da nikada tokom zime ne osetite hladnoću na svom brodu!

  1. Mica kaže:

    Citam vec neko vreme o ovoj temi misljenja su razlicita sta bi trebalo odabrati kao izvor grejanja, jedino sto je univerzalno je to da bi trebalo da vodimo racuna o gubitku toplote.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *