Blog

Održavajte svoje plovilo tokom zime na najbolji način – Evo i kako!

održavanje plovila tokom zime Tehnonautika 1

Održavanje plovila tokom zime jedna je od ključnih radnji koja će vam pomoći da vaš brod, čamac ili drugi plovni objekat bude funkcionalan tokom cele godine

Kao što znamo, svake godine u nekom trenutku sezoni plovljenja eventualno dođe kraj. Premda, ovo „nepisano pravilo“ ne važi za nautičke zaljubljenike, kojima plovidba po hladnom vremenu apsolutno nije nikakav problem. Svakako, plovidba za vreme zime može biti avantura za pamćenje, naročito ako ste dobro pripremili svoje plovilo za zimu i snabdeli ga adekvatnim grejanjem. Ujedno, način na koji ste pripremili plovilo za zimski period može vam mnogo pomoći da izbegnete sve eventualne nepotrebne troškove.

Međutim, ako ste odlučili da izvadite svoje plovno sredstvo iz vode, održavanje plovila tokom zime pomaže vam da se što pre vratite natrag vodu u rano proleće. Tačnije, kada temperature opet postanu prijatnije. Bez obzira na to upotrebljavate li ili ne brod, čamac ili jahtu zimi, neophodno je da svom plovilu posvetite pažnju. To je veoma bitno kako bi vaše plovilo „preživelo“ udar hladnog vremena.

Zato vam u našem blogu dajemo osnovne savete za održavanje plovilla tokom hladnog perioda (off sezone).

Održavanje plovila tokom zime – Detaljno čišćenje plovila 

Pre nego što izvučete svoje plovilo iz vode tokom zime (ili nastavite da plovite njime), od esencijalnog je značaja da plovilo prvo očistite. Pritom, treba detaljno da ga očistite i operete kako spolja, tako i iznutra. Dakle, čišćenje plovila podrazumeva čišćenje svega – od trupa broda, preko palube i propelera, pa sve do unutrašnjih fioka u kabini. Pre čišćenja unutrašnjosti plovila, uklonite elektroniku, aparate za gašenje požara i baklje.

Kao što smo istakli, ispraznite fioke i ormane, proverite šta se u njima nalazi i očistite ih. U zavisnosti od jačine zime, možda ćete morati da preduzmete određene korake kako biste smanjili nivo vlage u plovilu. U tom smislu vam, recimo, može vam pomoći odvlaživač vazduha.

održavanje plovila tokom zime Tehnonautika 2

Pored unutrašnjosti, i spoljašnjost broda (paluba) mora biti temeljno očišćena. Operite prozore na plovilu i isperite opremu za spasavanje i preživljavanje, kao što su sigurnosni pojasevi, sigurnosne jakne i prsluci, plutajući kanapi i slično. Uklonite sve znakove prljavštine i nečistoće pod dovoljnim pritiskom vode iz creva. Za mekše površine, koristite odgovarajuću kozmetiku za plovilo, prema uputstvu proizvođača.

I što je još važnije – dok čistite plovilo, obratite pažnju na znakove pucanja, oštećenja ili korozije. Uklonite sve mrlje koje bi eventualno mogle da postanu veliki problem kada se ponovo otisnete put vode.

Proverite kako funkcioniše propeler, sistem za napajanje gorivom i rashladni sistem 

Održavanje plovila tokom zime podrazumeva i da redovno proveravate ispravnost elise/propelera plovila. Ukoliko to niste činili u poslednje vreme, zma je pravi trenutak da to i uradite. Nakon motora, propeler je jedan od najvažnijih delova svakog plovila. Prema tome, proverite stanje na kracima propelera, pogledajte ima li naznaka oštećenja i slično. Ukoliko ih ima, obavezno postojeću elisu popravite ili nabavite novu.

Ispitajte detaljno i sistem za napajanje gorivom i proverite da li ima znakova curenja ili korozije. Po potrebi zamenite filter za gorivo, kao i crevo za gorivo. Naime, ako brodski sistem za napajanje gorivom u nekom svom segmentu curi ili propušta, mehanička popravka i zamena su u tom slučaju neophodne radnje. Čak i nakon popravke/zamene, ponovo proverite kako funkcioniše vaš sistem za gorivo pre nego što započnete svoju plovidbu.

Takođe, rashladni sistem plovila isperite upotrebljavajući čistu i svežu vodu. Ova procedura će vam pomoći da uklonite sve ostate od korozije ili soli. Naime, jezerska i morska voda, kada je sezona plovljenja, ulaze u rashladni sistem plovila tokom njegove redovne upotrebe. Takođe, proverite i nivo, odnosno količinu rashladne tečnostu/antifriza i, ako postoji potreba, dodajte još. Ukoliko vaše plovilo koristi vanbrodski motor, obavezno ispraznite svu vodu iz motora pre skladištenja plovnog objekta izvan vode.

Održavanje plovila tokom zime – Zamenite ulje motora i ispitajte stanje opreme za sidrenje 

Motor je svakako jedan od najvažnijih delova vašeg plovila. Jednostavno je – od motora, u principu, zavise sve ostale performanse plovila: njegovo kretanje, sposobnost za manevrisanje, brzina, ubrzanje, komfor, potrošnja goriva… Njegovo održavanje bitno je kako u sezoni plovljenja, ali tako i van nje. Održavanje plovila tokom zime nikako ne ide bez provere rada motora i nivoa ulja u njemu.

održavanje plovila tokom zime Tehnonautika 3

Na svakih 50 do 100 radnih sati motora, ulje u njemu mora biti zamenjeno. Pokrenite motor kako biste ga zagrejali tokom procesa zamene ulja, jer to pomaže u odvodu i ispiranju ulja. Proverite da li ulje nekuda curi i obavezno, između dve zamene, pogledajte nivo ulja u motoru kako biste bili sigurni da ga imate dovoljno. Ukoliko ulje tokom zime ostane u motoru, ono ga može oštetiti i zapušiti ceo njegov sistem.

Isperite motor netoksičnim antifrizom pomoću usisnog creva koje je povezano na pumpu za vodu. Uklonite svećice i očistite unutrašnjost motora. Ulje za motor uvek treba da odgovora tipu motora vašeg čamca i nemojte nikada da koristite obično ulje za drumska vozila.

Ne zaboravite da redovno proveravate stanje sidra i ostale opreme za sidrenje. Sidro je svakako dugotrajnije i otpornije u odnosu na svoje ostale pokretne komponente, kao što su sidrenjak ili vitlo/vinč. Uvek proverite ima li na ovim delovima rđe, korozije ili znakova pohabanosti i istrošenosti. Rđav lanac (sidrenjak) može značajno otežati spuštanje i podizanje sidra. Obavezno zamenite korodiran ili istrošen lanac za sidro.

Proverite kaljužnu pumpu i izvršite podmazivanje

Kaljužna pumpa vam bukvalno može spasiti život ukoliko u vašem plovilu doše do prodora vode. Zato je uvek pametno da proverite da li ona ispravno funkcioniše – za svaki sluačaj.

Kada proveravate stanje kaljužne pumpe, obavezno ispitajte kapacitet njene baterije. Uključite i isključite prekidač da biste testirali bateriju. Okrenite radno kolo kaljužne pumpe ručno, ali pre toga obavezno isključite struju. Ako se pokreće bez problema, to je dobar znak. Proverite plovak kaljužne pumpe, jer prljavština ga može sprečiti u normalnom i pravilnom funkcionisanju. Obratite pažnju na crevo kaljužne pumpe takođe, jer svaka blokada creva može sprečiti ispumpavanje vode iz vašeg plovila.

Ponekad je samo dovoljno da očistite crevo, uklonite nečistoću i zamenite bateriju kako biste omogućili da kaljužna pumpa funkcioniše nesmetano. Ali, ako ništa od navedenog ne pomaže, onda je vreme da kupite novu kaljužnu pumpu.

Napokon, kada vaše plovilo tokom zime bude čisto i suvo, onda je potrebno da ga premažete/podmažete i zaštitite delove koji su od ključne važnsoti za produženje životnog veka vašeg plovila. Podmažite bilo koji pokretni metalni deo (reze, šarke, spojnice, pramčane valjke…). Ovaj postupak će vam omogućiti da zaštitite ove delove od oštećenja ili korozije dok se plovilo, tokom zime, nalazi na suvom ili u vodi.

Uklonite opremu sa plovila i pokrijte ga odgovarajućom prekrivkom

Sve od vaše plovdbene opreme što dolazi u kontakt sa hladnim vremenom treba da uklonite sa plovila. Govorimo o kanapima za nautiku, prslucima za spasavanje, elektroniku popot GPS sistema i VHF radio uređaja. Sve ove, ali i brojne druge predmete, odložite na suvo i toplo kako biste ih zaštitili od hladnoće.

održavanje plovila tokom zime Tehnonautika 4

I na samom kraju, kada preduzmete sve gorenavedene korake, pokrijte svoje plovilo adekvatnom prekrivkom. Uvek koristite onu prekrivku koja je otporna na spoljašnje vremenske uslove. U krajnjoj liniji, uvek možete odložiti svoje plovilo tokom zime u zatvoreni prostor (natkrivena garaža ili šupa, suvo pristanište). Postarajte se da prekrivku dobro zategnete i raširite je preko cele površine plovila.

Tehnonautika – Najbolja nautička oprema za svako plovilo za svaku sezonu 

Kao što možemo da vidimo, održavanje plovila tokom zime podrazumeva obavljanje više radnji čiji je jedini cilj da vaše plovilo, u toplijim danima, buse apsolutno spremno za plovidbu. Ali pored toga, zima je idealan period da proverite šta i da li vam je nešto potrebno od nove nautičke opreme. Kada zimi dobro opremite plovilo i kada ga redovno održavate u ovom periodu, verujte da ćete već sa prvim prijatnijim temperaturama biti spremni za vašu novu avanturu na vodi!

Ako želite da nabavite najkvalitetniju i pouzdanu nautičku opremu za svaku vrstu plovila, onda je Tehnonautika pravo mesto za vas. U našoj prodavnici nautičke opreme u Beogradu možete naći apsolutno sve što vam je nepohodno za kvalitetnu, bezbednu i udobnu plovidbu. Nudimo vam, po najpovoljnijim cenama, nautičku opremu, palubnu opremu, sigurnosno-nautičku opremu, kao i opremu za ulepšavanje plovila.

Našu kompletnu ponudu možete pronaći u jedinstvenomo web-shopu Tehnonautike, što znači da kupovinu željenog dela ili opreme za plovilo možete obaviti i putem interneta. Isporka se obavlja u najkraćem roku i na kućnu adresu kupca. Brzo, lako, sigurno i svima dostupno!

Tehnonautika je lojalan partner vašem plovilu pri svakoj plovidbi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *