Blog

Pecanje tokom zime – Pronađite ribu tokom hladnijeg perioda na najlakši način!

pecanje tokom zime Tehnonautika 1

Ukoliko ste pasionirani, posvećeni i strastveni ribolovac, onda zima ne sme da vam bude prepreka u pogledu pecanja. Naime, pecanje tokom zime jeste jedna od najboljih aktivnosti tokom hladnog perioda, ali čak i korisna iz brojnih razloga. Sve što treba da uradite jeste da, upravo zbog zime, prilagodite svoju pecarošku taktiku nižim temperaturama i to je sve!

Pecanje i ribolov su, bez ikakve sumnje, najbolje letnje aktivnosti. Tačnije od početka proleća, pa sve do jeseni. Jutra su blaga, voda je toplija, a ribe su mnogo aktivnije, tako da će lakše zagristi mamac. Pritom, sa svojim plovilom se tada možete otisnuti i na neku udaljeniju destinaciju, kako biste kampovali, roštiljali i predahnuli od svakodnevnih obaveza. Ali, kada se približi zima, nemali broj pecaroša izvlači svoja plovila iz vode, čekajući novu sezonu.

Zimski ribolov jeste izazovan, ali ne i nemoguć. To je period godine kada se većina slatkovodih riba grupiše, što znači da ćete na svom mamcu imati i više ribe. Znamo da su tada neke od najpopularnijih riba za pecanje smuđ, štuka, plotica, bandar, škobalj, bodorka, babuška i slično.

Prema tome, umesto da sedite kod kuće, čekajući tople mesece, najbolje je da se „naoružate“ pravim tehnikama i strpljenjem, pripremite svoje plovilo, i vaša šansa za dobar ulov će biti znatno velika. Upravo sve to će vam pecanje tokom zime učiniti nezaboravnom avanturom..

Izaberite odgovarajuću lokaciju i postarajte se da sve vreme budete bezbedni 

Jedna od najvažnijih stvari kada želite da pecate zimi jeste da izaberete i odgovarajuću lokaciju za to. Naime, tokom zime, pecaroši su upućeni u bliže vodene predele. Razlog je prilično jednostavan – niko ne želi da svojim čamcem za pecanje pređe više stotina kilometara samo da bi morao da se vrati natrag, jer je noć već pala.

pecanje tokom zime Tehnonautika 2

Foto: Pixabay

 

Prema tome, za pecanje tokom zime, najbolje je da izaberete neku vama bližu vodu i tu se stacionirati za pecanje. U principu, izbegavajte reke i jezera sa jakom strujom. Ne samo da će vam pecanje biti otežano, već jake struje mogu biti bezbednosno rizične i stvoriti značajne probleme za plovidbu tokom zime. Uvek neka vam izbor bude reka ili jezero sa stabilnom i nevarijabilnom strujom.

Prioritet pri bilo kojoj plovidbi, makar i u svrhe pecanja, svakako je bezbednost na vodi. Bez obzira na to da li ste početnik ili iskusan ribolovac, tokom zime nikada nemojte sami ići na pecanje. Dakle, uvek tokom zimskog ribolova budite u društvu svojih prijatelja ili kolega pecaroša. Takođe, pre nego što odete na pecanje, uvek svoju rutu i plan ribolova saopštite vama bliskoj osobi, kako biste mogli da budete locirani u slučaju nevolje. Ponesite dosta visokokalorične hrane, tople vode i obucite se slojevito. Nosite odeću od sintetičke ili vunene tkanine, nikako od pamuka.

Vaša sigurnost na plovilu, kao i vaš život tokom plovidbe, mnogo je dragocenija od pecanja.

Pecanje tokom zime – Odaberite savršen tajming za ribolov

Za vreme zimskog perioda, riba ima tendenciju da se povuče na dno. Dakle, ako ste tokom proleća i leta navikli da pecate ribu u plitkim vodama, zima je vreme kada ćete morati da promenite svoju taktiku i da pecate dublje. Ujedno, ribe, tokom zime, imaju tendenciju i da ostanu u „džepovima“ u mirnijem delu vode, daleko od brzih voda. I kao što smo već istakli, ribu tokom zime je najbolje pecati u blizini obale, gde se one neretko i grupišu.

Pored toga, tačno vreme pecanja tokom zime ima veliku ulogu. Dakle, obavezno, pre zimskog ribolova, obratite pažnju na vremensku prognozu, jer vam to može značajno povećati šanse za dobar ulov. Jer, vremenski uslovi i atmosferski frontovi dosta utiču i na aktivnosti riba. Organizujte, koliko god je to moguće, svoje pecanje i ribolovne aktivnosti neposredno pre prolaska hladnog atmosferskog fronta. Nizak barometarski pritisak uvek prethodni hladnom atmosferskom frontu. Kada ovaj front prođe. pritisak je viši, a vetar menja pravac sprečavajući stvaranje oblaka.

Najbolje vreme za pecanje tokom zime svakako je između 10 sati ujutru i 16 časova popodne. U ovom periodu, temperatuira vazduha je najtoplija za vreme zime,

Uvek uz sebe imajte adekvatnu opremu i mamce

Zimski ribolov podrazumeva i dodatnu opreznost po pitanju ribolovačke i nautičke opreme. To pre svega znači da je važno, pre nego što se otisnete put vode na pecanje, proveriti ispravnost ove opreme.

Proverite u kakvom se stanju nalazi vaš ribolovački štap, a naročito kolutovi i multiplikatori. Znajte da ako je ležaj ovog koluta bio bučan ili krut za vreme leta, onda on najverovatnije zimu neće izdržati. Obavezno očistite i podmažite ovaj deo. Zimski uslovi umeju biti nemilosrdni prema vašem štapu za pecanje, čineći ga „ranjivijim“ na pucanje.

pecanje tokom zime Tehnonautika 3

Foto: Pixabay

 

Obratite pažnju i na stanje ribolovačke strune i udice, jer zima može malo zakomplikovati upravljanje ovim delom ribolovačke opreme.

Veoma je važno da za pecanje tokom zime imate i odgovarajući mamac. Živi mamac je najbolji izbor, jer će najbolje reagovati na vodu. Veštački mamci se isuviše brzo kreću u vodi, a znajte da hladna voda usporava metabolizam čak i najagresivnijih riba, čineći da se one sporije i kreću. U tom smislu, veštački mamac, koji se neprirodno brzo kreće u vodi, odvratiće ribu od njega. Zato je živi mamac najbolje rešenje i veoma primamljiv za ribe. Neka od preporuka jeste da koristite keder, jer će se on sporo i prirodno kretati čak i za najsporije ribe.

Nemojte da očekujete da će riba zagristi sve tokom zime. Zapravo, ona neće ni pokušati da zagrize ledeni metal ili gumu. Ako već želite da koristite veštački mamac, onda neka to bude mamac sa kosom ili perjem. Oni se znatno bolje ponašaju u hladnoj vodi u odnosu na plastične mamce. Pored toga, korsitite mamce svetlije i prozirnije boje tokom zime. S obzirom na to da su ribe manje aktivne tokom zime i da se ne hrane toliko često, uvek koristite mamce manje veličine. Mamac od 5 do 10 centimetara je savršen tokom zime.

Pecanje tokom zime – Pronađite ribu tokom hladnih meseci na najbolji način

U ljudskoj je prirodi da se čovek, kada padnu temperature, „povuče“ u zatvorene i toplije prostorije. Ali, kao što možemo da vidimo, zima je zaista jedan od boljih perioda za ribolov, ako se dobro pripremite za ovaj poduhvat. Ukoliko brinete da li ćete moći tačno da locirate ribu, kao i da li ćete uhvatiti dovoljnu količinu ribe, možete slobodno da se opustite.

Tehnonautika vam nudi najsavremenije i kompletno opremljene „pronalazače riba“ i pri najtežim plovidbenim uslovima. U našoj bogatoj ponudi moćete pronaći Garmin FishFinder Striker +9sv, FishFinder Striker +7sv, FishFinder Striker +5cv, kao i FishFinder Striker + 4. Naša je preporuka da svoje plovilo snabdete jedinstvenim Garmin FishFinder Strikerom +4cv, koji se trenutno nalazi na fantastičnom popustu!

Garmin FishFinder Striker +4cv – Vaše pravo na što veći ulov ribe!

U pitanju je fishfinder sa svetlim 4.3-inčnim ekranom i ugrađenim GPS-om. U njegav sastav ulaze standardni Garmin CHIRP sonar, CHIRP ClearVü™ sonar za skeniranje, kao i Quickdraw Contours softver za izradu karata. GPS vam omogućuje označavanje tačaka i laku navigaciju do njih, uz prikaz brzine plovila.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Tehnonautika (@tehnonautika)

Pritom, dok plovite, softver za izradu karata izrađuje HD ribolovačke karte mesta na kojima ste bili. Za ovaj postupak vam uopšte nije potrebno neko predznanje. CHIRP tehnnologija, u kombinaciji sa ClearVü™ sonarom za skeniranje, daje fotografske i široke prikaze sadržaja ispod plovila. Vrlo jasno ćete moći da vidite strukture, podvodne objekte i ribe. U kombinaciji sa standardnim CHIRP sonarom za izvanredno razdvajanje ciljeva, sonda će vam omogućiti da ulovite što više ribe!

Uz STRIKER™ Plus 4cv fishfinder, ribolov će vam biti izuzetno jednostavan, a dizajniran je tako da radi u svim okruženjima. Ekran vam pruža bolji prikaz svega što se nalazi ispod plovila.

Pored toga, u Tehnonautici vas čeka i najkvalitetnija nautička oprema, palubna oprema, kao i sigurnosna nautička oprema. Celokupnu našu ponudu možete pogledati u našoj web prodavnici, tako da kupovinu možete obaviti online putem.

Tehnonautika – Za vašu udobnu i sigurnu plovidbu! 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *