Blog

Boje za zaštitu plovila – Na šta da obratite pažnju?

Boje za zaštitu plovila

Kada su u pitanju boje za zaštitu plovila, odabir prave je kritična odluka koja može značajno uticati na njegove performanse i dugovečnost.

Zaštitni premazi igraju vitalnu ulogu u zaštiti površina vašeg čamca ili broda od vode, UV zraka, organizama u vodi i vremenskih uticaja. Oni formiraju barijeru koja sprečava prodiranje vlage u strukturu plovila, čime se smanjuje rizik od korozije i truljenja.

Pored toga, adekvatna zaštitna boja može značajno produžiti životni vek vašeg plovila, smanjujući troškove održavanja i povećavajući njegovu prodajnu vrednost.

Zašto su važne boje za zaštitu plovila?

Jedan od značajnih aspekata održavanja plovila je odabir prave boje za zaštitu. Boja ne samo da poboljšava estetiku plovila, već služi i kao zaštitni omotač od oštrih elemenata vodenog okruženja.

Sa širokim spektrom opcija koje su dostupne na tržištu, odabir najpogodnije boje može biti izazovan. Faktori kao što su materijal plovila, uslovi okoline, vrste boja i razmatranja budžeta – dolaze u obzir prilikom donošenja ove ključne odluke.

boje za zaštitu plovilaZaštitna boja je posebno formulisana za borbu protiv vode (naročito slane vode), izlaganja UV zračenju i vodenih organizama – pružajući neuporedivu zaštitu i dugovečnost plovila.

Koji faktori su ključni pri odabiru zaštitne boje?

Različiti materijali za plovila, kao što su fiberglas, drvo, aluminijum i čelik – imaju različite zahteve za farbanjem. Razumevanje kompatibilnosti boje sa površinskim materijalom vašeg plovila je ključno da bi se obezbedila odgovarajuća adhezija i izdržljivost.

Pre nanošenja bilo koje boje, neophodno je da temeljno pregledate površinu plovnog objekta – otklanjajući sva oštećenja ili nesavršenosti koje mogu uticati na performanse boje.

Plovila izdržavaju surovo okruženje, te su podložna stalnom izlaganju slanoj vodi, sunčevoj svetlosti, vlažnosti i temperaturnim fluktuacijama. Prilikom odabira zaštitne boje, uzmite u obzir specifične uslove okoline sa kojima će se vaše plovilo susresti.

Koje vrste boje za zaštitu plovila postoje?

Svaka boja ima specifične svrhe. Boja protiv obrastanja, odnosno antialgini – služe da spreče rast morskih organizama (algi) na trupu plovila.

Gornja boja se koristi iznad vodene linije u estetske svrhe. Donja boja se nanosi ispod vodene linije radi zaštite od korozije i prljanja.

Treba reći i da postoje posebno dizajnirane boje za zaštitu plovila od UV zračenja.

Boje su najčešće dostupne u formulacijama na bazi ulja i vode.  Tako boja na bazi ulja obično nudi vrhunsku izdržljivost i prijanjanje, što je čini idealnom za čamce izložene teškim uslovima. S druge strane, boja na bazi vode je ekološki prihvatljivija sa nižim emisijama isparljivih jedinjenja i lakša je za čišćenje.

boje za zaštitu plovilaTemeljno istražite renomirane proizvođače zaštitnih boja i istražite njihove linije proizvoda. Poznati brendovi često ulažu u istraživanje i razvoj kako bi proizveli visokokvalitetne boje za zaštitu plovila – koje nude izuzetne performanse i zaštitu za vaše plovilo.

Tehnonautika – Celokupna nautička oprema na jednom mestu!

Ulaganje u visokokvalitetne boje za plovila produžiće njihov životni vek i smanjiti potrebu za čestim farbanjem.

Kada ste u nedoumici, potražite savet od stručnjaka.

Savremena prodavnica nautičke opreme Tehnonautika može da vam ponudi najveći izbor kvalitetnih boja, prajmera i antialgina za vaš plovni objekat. Iskustvo naših stručnjaka za nautičku opremu iz prve ruke sa raznim bojama može da vam pruži dragocene uvide i preporuke.

Budite slobodni da pogledate naš asortiman opreme za plovila.