Blog

Brzinomer za brod

brzinomer za brod

Brzinomer za brod neophodan je deo opreme za plovila.

Moreplovci su od davnina merili brzinu kretanja broda u odnosu na vodu. U početku su za to korišćeni trupci. Naime, trupac pričvršćen za konopac bacan je sa krme broda u pravilnim intervalima. Zatim bi mornari brojali broj čvorova koji su prošli kroz njihove ruke u određenom vremenskom periodu. Brzina broda je određivana deljenjem dužine užeta sa vremenskim intervalom. Zbog toga je jedinica za izražavanje brzine kretanja broda i danas čvor.

U 19. veku trupac je zamenjen vučenim rotorom ili propelerom povezanim linijom sa automatskom opremom za merenje brzine i udaljenosti. Dok je razvoj tehnike u 20. veku doveo do pojave brzinomera konstruisanih u vidu zasebnih uređaja.

Koji značaj ima brzinomer za brod?

Baš kao što verujete brzinomeru vozila, koji vam pomaže da se pridržavate ograničenja brzine, tako i brzinomer za brod određuje koliko brzo plovite. Takođe, omogućava da postavite ograničenja brzine i pratite performanse motora.

brzinomer za brodBez obzira da li krstarite mirnim jezerom ili plovite po uzburkanom moru, ovaj instrument održava stalni tempo i osigurava da ne ubrzavate i ne prenaprežete motor. Bez njega ne biste bili svesni koliko brzo plovite. To može dovesti do opasne situacije, kao i do kršenje propisanih ograničenja brzine u pojedinim slučajevima.

Kako radi brzinomer za brod?

Brzinomer za brod radi tako što meri brzinu vode koja prolazi pored čamca. Postoje četiri glavna tipa.

Tradicionalni model koristi pitot cev za merenje brzine vode koja prolazi pored čamca. U pitanju je duga, tanka cev koja je otvorena na jednom kraju i ima malu rupu na drugom kraju. Postavlja se u vodu tako da je otvoreni kraj okrenut u pravcu toka vode. Kako voda teče pored cevi, ona stvara razliku pritiska između unutrašnje i spoljašnje cevi. Ova razlika pritiska je proporcionalna brzini vode.

GPS brzinomer pomoću satelita prati poziciju čamca tokom vremena i koristi GPS za izračunavanje brzine. Zahvaljujući tome može se pohvaliti izuzetnom preciznošću. Osim za merenje brzine u realnom vremenu koristi se i za praćenje brzine tokom vremena.

Električni točak predstavlja brzinomer za brod koji se sastoji od lopatice i senzora. Lopatica je pričvršćena za zadnji deo čamca, a senzora je montiran na prednjoj strani čamca. Točak sa lopaticama se okreće dok se čamac kreće kroz vodu. Njegova brzina rotacije određuje brzinu kretanja broda koju meri senzor.

Elektromagnetni senzor brzine generiše elektromagnetno polje. Na taj način meri napon koji stvara provodnik (metalna ploča ili žica) koji prolazi kroz polje. Senzor je obično montiran na bočnoj strani trupa, sa poljem okomitim na smer kretanja.

Kako izabrati brzinomer za brod?

Postoji nekoliko ključnih faktora koje morate uzeti u obzir prilikom kupovine brzinomera za svoje plovilo.

Prvi na listi je ekran. Uverite se da brzinomer ima dovoljno velik ekran da bi omogućavao laku čitljivost. Obratite pažnju da je prekriven staklom otpornim na odsjaj. U protivnom, sunčevi zraci koji padaju na njegovu površinu otežavaće čitanje brzine. Preporučuje se da ekran ima i pozadinsko osvetljenje za noćnu upotrebu.

brzinomer za brodVeoma je važno da je vodootporan. Sigurno ne želite da vaša skupa elektrika za plovila bude uništena vodom u slučaju da vas uhvati oluja.

Još jedna važna karakteristika jeste opseg brzina. On mora da isprati perfomanse vašeg plovila. Nema smisla imati brzinomer koji meri samo do 40 mph ako vaš čamac može dostići 60 mph. Zato stručnjaci savetuju da izaberete model sa širokim opsegom merenja kako biste uvek bili sigurni u njegovu perciznost.

Uzmite u obzir i dodatna očitavanja koja brzinomer može da pruži. Neki modeli dolaze sa jednostavnim displejima koji prikazuju samo brzinu. Dok drugi uključuju naprednije funkcije, kao što su broj obrtaja, napon, nivo goriva i vreme. Izaberite onaj čije funkcije najbolje odgovaraju vašim potrebama.

Brzinomer za brod možete pronaći u bogatoj ponudi prodavnice Tehnonautika. Ovde vas čeka i druga elektronika, kao i palubna oprema, sigurnosna plovidbena oprema, upravljački sistemi za plovilo