Nautika

Kako zaštititi plovilo od sunčevog (UV) zračenja?

kako zaštititi plovilo od sunca Tehnonautika 1

Kako zaštititi plovilo od sunca? Jedno od najčešćih pitanja svih nautičara tokom leta.

Svi ljubitelji plovidbe saglasni su da leto predstavlja idealan period za plovljenje. Mirna voda, toplo vreme i neogranično mnogo mogućnosti za istraživanje na vodi. Ali, koliko god letnja sezona bila savršen tajming da se otisnete put reke, mora ili jezera, ona sa sobom nosi i niz nepovoljnih uticaja. Tu govorimo, naravno, o „drugoj strani medalje“, odnosno o negativnim vremenskim faktorima koji mogu pokvariti vašu plovnu avanturu. Kao što već znamo, tokom leta se neretko dešavaju pljuskovi i grmljavina, te morate i sebe i plovilo zaštititi od nevremena. Pored toga, i sama sunčeva svetlost, odnosno UV zračenje može i te kako naškoditi estetici i funkcionisanju vašeg plovnog sredstva. Zato vam dajemo savete šta treba da uradite kako biste zaštitili plovilo od ovih neželjenih efekata.

Kako zaštititi plovilo od sunca? Na prvom mestu očistite ceo plovni objekat

Kada bilo koji čovek želi da se zaštiti od sunca, on će naneti odgovarajuću kremu isključivo na čistu kožu, jer samo tada zaštita ima najveći efekat. Isti princip važi i kada su plovila u pitanju. Dakle, pre nego što počnete sa procesom zaštite plovila i nanošenjem odgovarajućeg zaštitnog premaza, plovni objekat morate detaljno očistiti. Posvetite pažnju celokupnoj površini plovila, a ne samo onim delovima koji dolaze u kontakt sa sunčevom svetlošću. Na prvom mestu rešite se soli na plovilu, koja se neretko nakuplja na palubi usled morske vode. To je posao koji može potrajati, ali će vam se na kraju svakako isplatiti.

kako zaštititi plovilo od sunca Tehnonautika 2

Koliko god delovale sitno i beznačajno, nemojte ignorisati mrlje od rđe. Jedno od najboljih sredstava za odstranjivanje ovih dosadnih i tvrdokornih mrlja jeste International Stain Remover. Nanesite ga na mesto gde se mrlja nalazi, sačekajte desetak minuta, a zatim isperite vodom. Bitno je da plovilo očistite i od prljavštine. Važno je napomenuti da plovilo uvek morate čistiti sredstvima koja su za to i namenjena. Drugim rečima, nemojte koristiti običan deterdžent koji se upotrebljava u kuhinji ili sapun koji imate u kupatilu. Dakle, nabavite odgovarajuću opremu za zaštitu plovila koja, između ostalog, sadrži i pouzdana sredstva za čišćenje. Na primer, International Super Cleaner odlično uklanja prljavštinu i mrlje od ulja sa površine plovila. Za čišćenje na svim površinama plovnog objekta uvek možete koristiti i International Boat Shampoo.

Pronađite i nanesite adekvatni zaštitni premaz (vosak)

Nakon što u potpunosti očistite brod, čamac, jedrilicu jahtu ili drugo plovilo, morate ga redovno održavati. Preventiva je uvek ključ i lek, a ujedno i glavni odgovor na pitanje „kako zaštititi plovilo od sunca„. Jedan od načina kako da preventivno delujete, nakon obaveznog čišćenja plovila, jeste nanošenje odgovarajućeg zaštitnog premaza na njegovu površinu. U ove svrhe idealan premaz koji se stavlja na plovilo, kako bi se zaštitilo od UV zračenja, jeste vosak. Ali, ne bilo koji vosak, već onaj na čijoj etiketi piše da upravo sadrži UV zaštitu.

Jedno od najkvalitetnijih sredstava, odnosno voskova za zaštitu od sunca jeste International UV Wax Sealer. Ovaj vosak je izuzetno pouzdan, jer samo jedna njegova primena dovoljna je za dugotrajnu zaštitu od UV zračenja. Nanesite tanki sloj ovog voska na površinu koju želite da zaštitite. Potom, uzmite čistu i suvu krpu i laganim kružnim pokretima premažite vosak. Nakon što površina postane mutna od voska, površinu morate ispolirati sa novom čistom krpom, tako da ćete u ovom procesu menjati više krpa. S druge strane, umesto krpa možete koristiti i električnu polirku.

kako zaštititi plovilo od sunca Tehnonautika 3

Vosak treba na plovilo nanositi nekoliko puta godišnje. Odnosno, što češće ploviite, češće i treba da stavljate ovaj zaštitni sloj premaza.

Tende, cerade i prekrivke kao dodatna zaštita od nepovoljnog UV zračenja

Međutim, nije vosak jedini instrument zaštite plovila od nepovoljnih efekata sunčevog zračenja. Jedan od dodatnih načina da savršeno zaštitite svoj brod, jahtu ili drugo plovilo od sunca jesu i tende, cerade i druge prekrivke. Tende, recimo imaju ne samo zaštitnu, već i estetsku funkciju, tako da putem njih možete ulepšati svoje plovilo. Takođe, tende će zaštititi ne samo plovilo, već i ljude na njemu, tako što prave idealan hlad tokom vrelih letnjih dana. S druge strane, cerade i prekrivke ne samo što štite od UV zračenja, već i od ostalih nepovoljnih vremenskih prilika, poput grada, kiše i slično. Ceradom možete prekriti celo plovilo ili, po vašem zahtevu, samo pojedine njegove delove.

Videli smo, dakle, kako zaštititi plovilo od sunca. Jedino na ovaj način izbeći ćete sve moguća negativna dejstva sunčevog zračenja, a istovremeno ćete produžiti životni vek vašem „ljubimcu“ na vodi. Sve što vam je potrebno i nepohodno za zaštitu plovila možete pronaći u najsnabdevenijoj prodavnici nautičke opreme u Beogradu – Tehnonautika. Pored toga, nudimo vam, po najpovoljnijim cenama u zemlji, najširi asortiman kompletne plovidbene opreme za sve vrste plovila. Tu podrazumevamo nautičku opremu, palubnu opremu, ali i sigurnosnu nautičku opremu kako biste u svakom trenutku bili bezbedni tokom plovljenja.

kako zaštititi plovilo od sunca Tehnonautika 4

Našu ponudu možete pogledati u našoj jedinstvenoj web prodavnici, tako da kupovinu jednostavno možete izvršiti i onlajn putem. Željeni proizvod vam u najkraćem roku stiže na kućnu adresu. Nalazimo se u Zemunu, na Keju Oslobođenja 23. Posetite nas ili nas kontaktirajte odmah i pronađite opremu ili proizvod za svoje plovilo koje ste oduvek hteli.

1 thoughts on “Kako zaštititi plovilo od sunčevog (UV) zračenja?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *