Blog

Kanapi za čamce – Kako da odaberete odgovarajući kanap i gde možete da ga nabavite

Kanapi za čamce

Kanapi za čamce neophodni su bilo da imate plovilo koje želite da vežete u luci ili da ga usidrite bilo gde na moru ili reci.

Ukoliko ste se ikada zapitali kako da odaberete kanap za sidrenje, kanap za pristajanje ili kanap za vuču čamaca, na pravom ste mestu. Kanap se uvek čini kao sasvim sporedna stvar tokom plovidbe, ali činjenica je da – da nema kanapa ne biste mogli ni da pristanete u luci, ni da plovite, a ne bi bilo ni vetra u jedrima plovila.

Bez obzira na to kakvu vrstu plovila imate, kanap je nezaobilazan deo opreme za plovidbu. Šta razlikuje morski kanap od bilo kog drugog užeta? Mnogo toga.

Kanapi za čamce – Karakteristike kanapa za plovila

Ne možete, ili barem ne bi trebalo, da koristite bilo koji konopac u blizini vode, soli ili drugih spoljnjih štetnih elemenata. Bez obzira na to da li imate jedrilicu ili klasičan čamac, morate da budete informisani kako biste mogli da odaberete kanap koji je odgovarajući.

Kanapi za čamce treba da budu vodootporni. Čak i ukoliko kanap ne dolazi u direktan dodir sa vodom, sama činjenica da se koristi na brodu, čini aspekt vodootpornosti neophodnim faktorom u odabiru kanapa.

Osim toga, kanap treba da bude snažan i izdržljiv. So i voda mogu da istroše i oštete i najotpornija vlakna. Ukoliko želite da osigurate svoj čamac, morate da birate najbolje.

Kanapi za čamce treba da budu i plovni. Ukoliko planirate da koristite kanap za vuču plovila ili vesla, trebaće vam onaj koji pluta. Ukoliko dođe do bilo kakve nepredviđene situacije, biće vam mnogo lakše da uočite i uhvatite ga.

Kao što je ponekad potreban kanap koji plovi, nekad je neophodan i kanap koji tone. Za sidrenje plovila trebalo bi da odaberete takav kanap. Ukoliko želite da privežete plovilo u luci ili na doku, potrebno vam je rastegljivo uže. Ono omogućava kretanje čamca dok stoji, a u skladu sa vodenim strujama i talasima. Ako je uže nerastegljivo, može da uzrokuje oštećenje plovila usled vetra ili vremenskih neprilika.

Vrste materijala kanapa

Kanapi za čamce sastoje se od više različitih materijala, od kojih su neki prirodni, a neki veštački.

Najlon je materijal koji je umeren sa cenama, a veoma je otporan na udarce, habanje i UV zračenje. Jak je i koristi se za pristajanje i sidrenje. Kada se pokvasi, malo se smanji.

Kanapi za čamce

Poliester je jak, malo se rasteže i veoma je izdržljiv. Isto tako je umeren u ceni. Može da se koristi za sidrenje.

Polipropilen je lagan, jak kao najlon i veoma je rastegljv. Plovan je, pa je dobar i za vuču plovila. Ipak, nije otporan na UV zračenje i niske temperature.

Kevlar je kanap koji je poznat i pod nazivom Teknora. Veoma je jak, malo se rasteže i otporan je na rđu. Koristi se za vezivanje broda. Često je ojačan poliesterom.

Kanapi za čamce – Koje sve vrste postoje?

Sva plovila, ali naročito jedrilice, koriste mnogo opreme kao i različitih kanapa. Neophodno je uže za vez plovila, kao i uže za sidrenje. Osim toga, potrebno je imati uže za vuču, kao i konopac za jedrenje.

Morski kanap u boji je veoma zgodna i korisna stvar jer u svetu jedrenja postoje standardi boje kanapa koji se koriste u različite svrhe.

Ovo su neki od standarda:

Bela boja – za privez jedra, merdevina ili zastave;
Plava boja – za privez prednjeg jedra;
Crvena boja – za jedro jedrenjaka konstruisanog da plovi samo pomoću jedra (spinnaker);
Zelena boja – za spoj jedra sa plovilom;
Crna boja – za upravljanje oblikom jedra.

Takođe, ako ste nekada primetili, kanapi imaju i oznake u boji koje često podsećaju na mrlje. Na primer, beli konopac sa mrljava plave boje. Kada postoji više od jedne boje, takvi konopci nazivaju se „tragači„. Fleke u boji koriste se za označavanje dužine kanapa ili dubine do koje može da dosegne.

Pored različitih vrsta vlakana, postoje i različiti načini pletenja kanapa.

Kanapi pletenice razlikuju se jednostruki, koji je fleksibilan, i dvostruki koji je izdržljiv.

Uže pleteno od tri žice je fleksibilno, izdržljivo i dugotrajno. Koristi se za sidrenje i vučenje.

Morski kanap sa paralelnim jezgom ima jednosmerno pleteno vlakno jezgra. Nije naročito rastegljivo, pa se treba koristiti za manje važna vezivanja na brodu.

Održavanje kanapa za plovila

Upotrebom ispravnog konopca i na adekvatan način, ono može da ostane u prvoklasnom stanju duži period.

Kanapi za čamce

Kanap je stalno izložen vodi, a kako biste sprečili i zaustavili njegovo habanje stavite komad PVC cevi ili baštensko crevo preko njega. Na taj način zaštitićete deo kanapa koji je stalno izložen vodi.

Kako biste, pak, sprečili lomljenje i paranje krajeva užeta, osigurajte krajeve kanapa iglom i koncem. Osim toga, možete i da ih rastopite i zalepite pod uticajem vatre. Tako spojene spoljnje ivice formiraće „kapu“ preko jezgra.

Kanapi za čamce, ukoliko se koriste, treba da budu uredno savijeni na vinču ili vitlu. Tako se kanap štiti od nepotrebnog zapetljavanja i uništavanja kanapa. Ujedno, potrebno je i da operete kanap slatkom vodom barem jednom godišnje.

Ukoliko su vam potrebni kanapi za plovila ili bilo koja druga dodatna oprema za plovidbu ili održavanje čamaca, Tehnonautika, prodavnica nautičke opreme u Zemunu je pravo mesto za vas. Kod nas ćete pronaći kompletnu opremu koja je neophodna za sigurnu plovidbu. Kanapi za čamce učiniće da vaše plovilo bude uvek bezbedno i dobro očuvano.

3 thoughts on “Kanapi za čamce – Kako da odaberete odgovarajući kanap i gde možete da ga nabavite

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *