Blog

Održavanje higijene plovila

Odrzavanje higijene plovila

Održavanje higijene plovila predstavlja preduslov bezbedne avanture na vodenim površinama. Ovo je naročito važno u vreme Covid-19 pandemije, koja se ponovo rasplamsava.

Kozmetika za plovila predstavlja jedan od ključnih elemenata održavanja estetike i čistoće, kao i samog plovila u dobrom stanju.

Uživanje na vodi predstavlja jedan od najboljih načina za opuštanje i relaksaciju. Netaknuta priroda i blagi talasi recept su za savršen dan sa porodicom, decom ili prijateljima. S obzirom na to da je letnja sezona u jeku, želite da vaše plovilo bude u najboljem mogućem izdanju. Stoga, okrećete se i održavanju higijene plovila i njegovom redovnom čišćenju. Naročito je važno čistiti plovilo nakon svakog isplovljavanja, ukoliko je njemu boravilo više ljudi.

Ukoliko svakoga dana isplovljavate, održavanje higijene plovila postaje još važnije. Neminovno je da će se vaše plovilo uprljati ili kontaminirati česticama vode i vazduha.

Čišćenje plovila ima estetsku ali i zaštitnu ulogu

Održavanje i redovno čišćenje plovila nema samo ulogu u održavanju njegove estetike. Naprotiv, kozmetika za plovila koju ćete koristiti pri čišćenju ima i daleko važniju, zaštitnu funkciju. Ona smanjuje rizik od oštećenja vašeg plovnog objekta, što, složićete se, niko ne želi.

Odrzavanje higijene plovila

Kao što biste tokom zime koristili cerade za plovila, kako biste ga sačuvali od niskih temperatura i nečistoća, tako tokom leta morate redovno prati i čistiti spoljašnjost, odnosno palubu. Bilo da se radi o kajaku, većem plovilu, kao što je jahta ili brod ili aluminijumskom čamcu, sve mora biti u besprekorno čistom stanju. Iako se donekle radi i o estetskom faktoru, važnija je svakako njegova zaštita od čestica iz morske ili rečne vode, ali i od prašine i prljavštine.

Održavanje higijene plovila – Kako očistiti palubu i trup broda?

Veoma je važno održavati spoljašnjost broda, čamca ili drugog plovnog sredstva čistim. Ukoliko svoje plovilo koristite za krstarenje u slanim vodama, neophodno je da ga barem jednom mesečno izvučete iz vode. Razlog za to je upravo čišćenje. Slana voda, tačnije so, ima korozivni efekat, te može oštetiti trup plovila, ukoliko se ne čisti redovno. Stoga, izgovori ne postoje. Plovilo koje se koristi za plovidbu morem, mora biti češće održavano.

Pre svega, želite ga temeljno isprskati običnom vodom. Kada sačekate da obična voda rastvori minerale iz slane vode, možete preći na drugi korak. Rastvarenje obično traje svega nekoliko minuta, te za to vreme možete oprati i obrisati prozore. Zatim, potrebno je naneti neabrazivno sredstvo za održavanje higijene, koristeći pritom četku za plovila.

Nije preporučljivo koristiti jaka sredstva za čišćenje, poput koncetrovanih deterdženata, jer ona mogu oštetiti površinske slojeve palube ili trupa.

Za uklanjanje tragova prljavština i različitih fleka, preporučuje se upotreba antiskid podova za plovila.

Kada obavite detaljno čišćenje adekvatnom kozmetikom, ponovo operite i isprskajte plovilo vodom.

Održavanje unutrašnjosti plovila

Prilikom čišćenja broda ne sme se zaboraviti i na enterijer, odnosno na unutrašnjost plovnog objekta. Kao što vodite računa o čišćenju spoljašnjosti, odnosno trupa, takođe morate brinuti i o kabini broda.

Možete koristiti univerzalna sredstva za čišćenje, a uz pomoć njih ćete na veoma jednostavan način očistiti sve uređaje, stolice i slično. Drugim rečima, univerzalna sredstva uštedeće vaš novac. Međutim, ona se ipak ne bi trebalo koristiti na površinama od metala. Ukoliko vaša kabina sadrži površine od hroma, čelika ili aluminijuma, morate koristiti specijalizovana sredstva, namenjena upravo ovim metalima. Kada čistite ovakve površine, koristite isključivo meke krpe, koje neće izazvati grebanje. Za dalju zaštitu ovih površina možete koristiti vosak.

Odrzavanje higijene plovila

Prodavnica nautičke opreme u Beogradu, Tehnonautika, nudi vam najveći izbor najkvalitetnije kozmetike za plovila. Posetite nas ili potražite sve što vam je potrebno putem našeg nautičkog online shop-a. Čekamo vas!